اقتصاد مدیریت

مروری بر ادبیات اقتصاد لاغری

آن‌چه تا امروز از اقتصاد لاغری می‌دانیم

من فکر می‌کنم، اقتصاد لاغری از روندهای مهم اقتصادی محدوده سالهای ۲۰۲۰ تا ۲۰۳۰ است! به همین دلیل در پایگاه اطلاع‌رسانی صنعت این دومین یادداشت است که پیرامون آن می‌نویسم. یکی از نشانه‌های این اهمیت بالای اقتصاد لاغری، آمار و ارقامی است که تنها پیرامون شرکت نووو نوردیسک و داروهای اوزمپیک و ویگووی در مقاله‌ای با عنوان «اقتصاد لاغری، بزرگتر از همیشه» منتشر کردیم، که پیشنهاد می‌کنم آن را مطالعه کنید. حالا در این یادداشت هم قصد دارم، مروری بر ادبیات اقتصاد لاغری و یادداشت‌ها و نظرات سایرین پیرامون آن بپردازم.

اصطلاح اقتصاد لاغری از کجا آمد؟

اگرچه در زبان فارسی اولین بار ما از اصطلاح «اقتصاد لاغری» استفاده کردیم ولی در واقع این اصطلاح ترجمه عبارت «The Economics of Thinnes» است که نخستین بار مجله اکونومیست در دسامبر سال ۲۰۲۲ و در آستانه سال ۲۰۲۳ در ویژه‌نامه کریسمس از آن استفاده کرد. در آن سال اکونومیست در این مقاله این اصطلاح را برای نخستین بار معرفی کرد.

مروری بر اقتصاد لاغری
مروری بر اقتصاد لاغری

این مقاله با بیان ماجرای زندگی یک زن موفق فرانسوی شروع می‌شود و در ادامه به تغییر استاندارد وزن و اندام در طول زمان در نقاط مختلف جهان اشاره می‌کند و سپس متن مقاله به گونه‌ای است که نشان می‌دهد فشار روانی زیادی بر روی زنان است تا اضافه وزن نداشته باشند. (مقاله اشاره جدّی به مردان نمی‌کند) همچنین این مقاله از کلمه «اَنگ» چسباندن به دیگران برای چاق بودن استفاده می‌کند و در ادامه به هزینه‌هایی که یک خانم برای تناسب اندام باید داشته باشد و اشاره می‌کند و نهایتاً همین مفهوم مورد اشاره یعنی «اقتصاد لاغری» بیان می‌شود.

نسخه PDF و کامل و انگلیسی مقاله اکونومیست را پس از عضویت رایگان در سایت دانلود کنید.

برای مشاهده این قسمت به عضویت رایگان در سایت یا ارتقای سطح عضویت نیاز دارید.

عضو شوید یا اگر عضو هستید سطح عضویت خود را ارتقا دهید

 

اقتصاد لاغری یعنی چه؟

من در مقاله خود با عنوان «اقتصاد لاغری، بزرگتر از همیشه» این اصطلاح را این‌طور تعریف کردم:

اقتصاد لاغری به اقتصاد کسب و کارهایی اشاره دارد که به روش‌های مختلف از جمله روش‌های تهاجمی یا غیرتهاجمی، با ورزش یا بدون ورزش، با تغذیه و تغییر سبک زندگی و یا ترکیبی از همه این‌ها تلاش می‌کنند وزن مشتریان خود را کاهش دهند!

زنان چاق حقوق کمتری می‌گیرند!

مطالعات اکونومیست نشان می‌دهد که زنان با اضافه‌وزن یا چاق، کمتر از کارکنان مشابه خود که لاغرتر هستند دستمزد پول می‌گیرند. این آمار در حالی است که  شرایط برای مردان چاق در مقایسه با مردان با وزن عادی (با توجه به شاخص BMI) ناچیز است. البته استثنائاتی نیز وجود داشته است: یک مطالعه سوئدی نشان داد که مردان چاق کم‌تر حقوق می‌گرفتند، اما این موضوع درباره زنان چاق صدق نمی‌کرد.

هم چنین، بررسی دانشگاه Harvard نشان می‌دهد که تبعیض براساس نژاد و جنسیت در یک دهه گذشته کاهش یافته، اما تبعیض براساس وزن یک استثناست و نگرش نسبت به افراد سنگین وزن به طور قابل ملاحظه‌ای منفی‌تر شده است.

در سراسر جهان یک رابطه منفی بین درآمد و شاخص توده بدنی BMI وجود دارد. افراد ثروتمندتر، لاغرتر هستند.

یک برنامه ویدئویی با موضوع اقتصاد لاغری

ششمین و هفتمین قسمت از بیزتاکس به موضوع اقتصاد لاغری پرداخته است، شما می‌توانید قسمت ششم بیزتاکس را از همین صفحه تماشا کنید اما برای تماشای قسمت‌های دیگر بیزتاکس پیشنهاد می‌دهم از یکی از روش‌های زیر اقدام کنید.

برای مشاهده سایت بیزتاکس و تماشای قسمت‌های مختلف آن اینجا کلیک کنید.

برای دنبال کردن بیزتاکس در اینستاگرام و تماشای قسمت‌های مختلف آن اینجا کلیک کنید. (آی دی در اینستاگرام biztalks.ir)

برای تماشای بیزتاکس در یوتوب، اینجا کلیک کنید.

اقتصاد کاهش وزن
اقتصاد کاهش وزن

سید حمیدرضا عظیمی

سید حمیدرضا عظیمی، دانش آموخته مهندسی صنایع دانشگاه صنعتی امیرکبیر در مقطع کارشناسی و کارشناسی ارشد مدیریت بازرگانی با گرایش بازاریابی از دانشگاه شهید بهشتی و دکتری مدیریت از دانشگاه علامه طباطبایی که از سال 1382 فعال فضای تجارت الکترونیک بوده و هم اکنون از مدرسین مدیریت بازاریابی و به طور مشخص بازاریابی اینترنتی (Digital Marketing) است. رزومه کامل من را اینجا ببینید

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا