شرکتهای ایرانی

اتوماسیون صنعتی چیست و تجهیزات آن چه کاربردهایی دارد؟

اتوماسیون صنعتی جای نیروی کار انسانی را می گیرد و پروسه تولید محصولات و کالاهای مختلف را به صورت اتوماتیک انجام می دهد. این فرایند در دنیای امروز بسیار پیشرفت کرده و جای بسیاری از اپراتورها و نیروهای کار انسانی با درصد خطای بالا را گرفته است؛ از این رو بیشتر صنعتگران با پرداخت قیمت پی ال سی دلتا و سایر تجهیزات اتوماسیون صنعتی از صرف هزینه های اضافی در روش های سنتی جلوگیری می کنند.

اتوماسیون صنعتی چیست؟

اتوماسیون صنعتی فرآیندی است که طبق آن جلوی مداخله نیروی انسانی و فرمان های دستی گرفته می شود. در این فرآیند صنعتگران سعی می کنند تا تمام ابزار و تجهیزات لازم را تهیه کنند تا پروسه تولید به صورت کاملا مکانیزه انجام شود. در واقع آنها این کار را به واسطه برنامه نویسی دیجیتالی روی بسیاری از ماشین آلات انجام می دهند. با روی کار آمدن این تجهیزات و برآورد هزینه های لازم برای تهیه قطعات مختلف، از قیمت ماژول توسعه دلتا گرفته تا انواع پی ال سی، صنعتگران به این نتیجه رسیده اند که مکانیزه سازی سیستم، در زمان و هزینه فرایندهای صنعتی صرفه جویی می کند.

در طی اتوماسیون صنعتی هیچ نیازی به کنترل مداوم نیروی انسانی نیست؛ هر چند برای برخی فرآیندها معمولاً یک اپراتور در نظر گرفته خواهد شد تا برخی کارهای جزئی و پیش پا افتاده را به منظور تنظیم دستگاه ها انجام دهد.

آشنایی با انواع اتوماسیون صنعتی

اتوماسیون صنعتی چیست و تجهیزات آن چه کاربردهایی دارد؟

اتوماسیون صنعتی در ۳ دسته بندی مختلف قرار می گیرد که در ادامه هر یک از این دسته ها را معرفی می کنیم و درباره آنها توضیح می دهیم:

اتوماسیون صنعتی ثابت

مدل های ثابت با کمترین میزان انعطاف پذیری معمولاً برای افزایش بهره وری و نرخ تولید استفاده می شوند. با این روش امکان انجام کارهای تکراری به واسطه برخی ماشین آلات حرفه ای وجود دارد.

مدل ثابت را به کسانی پیشنهاد می دهیم که در بازه های زمانی طولانی مدت اقدام به ساخت محصولاتی تکراری در حجم بالا می کنند.

از این اتوماسیون ها در صنایع مختلف استفاده می کنند که صنعت خودروسازی جزء بارزترین آنهاست.

اتوماسیون قابل برنامه ریزی

از این مدل معمولاً برای صنایعی استفاده می شود که دستورالعمل های مخصوص تولید برخی محصولات در آنها در طی بازه های زمانی مختلف دچار تغییراتی می شوند. در واقع برنامه های کنترلی این اتوماسیون را می توان مجدداً برنامه ریزی کرد، از این رو برای برخی صنایعی با محصولات متنوع بسیار مناسب هستند. البته در نظر داشته باشید که تغییر پیکربندی ها در این نوع اتوماسیون گاهی زمان زیادی می برد.

اتوماسیون صنعتی قابل برنامه ریزی معمولاً برای صنایعی با حجم متوسط به کار می آید، اما با در نظر گرفتن شرایط امکان استفاده از آن برای صنایع با حجم تولیدات کم یا زیاد نیز وجود دارد.

از جمله اتوماسیون های قابل برنامه ریزی می توان به ربات های صنعتی اشاره کرد.

اتوماسیون انعطاف پذیر

سیستم های انعطاف پذیر به راحتی امکان تغییر مکانیزم برای تولید محصولات مختلف را به وجود می آورند. از این فرآیند به عنوان اتوماسیون نرم نیز یاد می کنند. شما به راحتی می توانید عملیات انتقال تغییرات محصول را از طریق سیستم کنترل این اتوماسیون انجام دهید.

سی ان سی ها جزء بارزترین مثال ها در اتوماسیون انعطاف پذیر هستند.

بررسی مزیت اتوماسیون صنعتی و تجهیزات آن

اتوماسیون صنعتی چیست و تجهیزات آن چه کاربردهایی دارد؟

مهمترین مزیت های اتوماسیون صنعتی چیست؟ این فرآیند به واسطه تجهیزات حرفه ای خود چه ویژگی های مثبتی را برای صنایع مختلف به ارمغان می آورد؟ در ادامه مزیت های مهم این پروسه را بیان می کنیم:

افزایش بهره وری نیروی کار

اگر کارها به صورت دستی و انسانی انجام شود، باید زمان زیادی را صرف کنید. این کار موجب خستگی نیروی انسانی می شود و بعد از مدتی شاید نیمی از کارها انجام نشده باقی بمانند. در اتوماسیون صنعتی نرخ تولید افزایش پیدا می کند و بسیاری از کارهای طاقت فرسا و سنگین توسط ماشین آلات انجام خواهد شد؛ بنابراین نه تنها با این پروسه جلوی خستگی نیروی کار گرفته خواهد شد، بلکه در زمان صرفه جویی شده و پرسنل می تواند کارهای مفیدتری انجام دهد.

این نکته را در نظر بگیرید که نیروی کار انسانی بعد از مدتی کار کردن به دلیل خستگی و سایر عوامل مختلف دچار حواس پرتی شده و سطح دقت او کم می شود؛ از این رو شاید این اتفاق در کیفیت محصولات تاثیر منفی بگذارد. اما تجهیزات اتوماسیون صنعتی قادر هستند که تا مدتی طولانی بدون هیچ گونه خستگی یک کار تکراری را انجام دهند.

افزایش کیفیت محصولات

اتوماسیون صنعتی چیست و تجهیزات آن چه کاربردهایی دارد؟

کاهش میزان نقص کسری یکی از مهمترین مزیت های اتوماسیون صنعتی به شمار می آید. در واقع به واسطه این فرآیند تمام مراحل کنترل و پایش به صورت سیستمی انجام خواهد شد؛ بنابراین محصول نهایی انطباق بیشتری با خواسته تولیدکننده دارد.

کاهش هزینه های تولید

با افزایش تجهیزات اتوماسیون صنعتی جای بسیاری از نیروهای کار گرفته می شود؛ از این رو صنعتگران هیچ دغدغه ای بابت حقوق ماهیانه، هزینه های روزانه نیروی کار، حق بازنشستگی و … نخواهند داشت. بسیاری از کسب و کارهایی که از روش سنتی استفاده می کنند، هر ماه با این مشکلات چالش دارند، از این رو کسب و کارهای مجهز به این فرآیند می توانند هزینه های مربوط به نیروی کار را پس انداز کرده و بودجه شان را در موقعیت های بهتری صرف کنند.

جلوگیری از کارهای دستی معمولی

در بسیاری از مواقع نیروی کار انسانی به دلیل حواس پرتی متغیرهای فرآیندی مثل دما، فشار و … را تنظیم نمی کنند که این می تواند منجر به بروز مشکلات زیادی در تولید شود. در نقطه مقابل سیستم های اتوماتیک به صورت زمان بندی شده هر یک از این متغیرها را بر اساس شرایط فعلی تغییر خواهند داد تا هیچ مشکلی در پروسه تولید به وجود نیاید. این دستگاه ها با جلوگیری از بسیاری از کارهای دستی مثل همان تنظیمات متغیرها کیفیت محصولات تولیدی را بالا می برند.

افزایش ایمنی

ماشین آلات قابلیت کارکرد در شرایط بسیار سخت و خطرناک را بدون هیچ مشکلی دارند؛ مثلا کارایی آنها در شرایط شیمیایی یا با دمای بالا مختل نخواهد شد. در صورتی که نیروی انسانی امکان انجام کار در چنین موقعیت های خطرناکی را ندارد. اتوماسیون صنعتی در واقع ایمنی را افزایش می دهد و ربات های صنعتی را جایگزین نیروهای انسانی می کند تا جلوی خطرات زیادی را بگیرد.

نظارت از راه دور

اگر می پرسید مزیت های اتوماسیون صنعتی چیست، ما نظارت از راه دور را به عنوان یکی از بهترین مزیت های آن معرفی می کنیم. در واقع به واسطه این قابلیت گاهی حتی نیروی کار و پرسنل نیازی به حضور در محل ندارند و به راحتی امکان مدیریت دستگاه ها و تجهیزات را از راه دور خواهند داشت.

اتوماسیون صنعتی، تحولی در دنیای صنایع

اتوماسیون صنعتی به کلیه فرایندها و تجهیزاتی اطلاق می شود که بدون مداخله انسانی و استفاده از روش های دستی، فرایند های مختلف را اجرا می کند. انواع اتوماسیون صنعتی را می توان به ثابت، قابل برنامه ریزی و قابل انعطاف تقسیم نمود. از مزایای استفاده از این تجهیزات می توان به افزایش بهره وری نیروی کار، کاهش هزینه و افزایش کیفیت تولیدات اشاره نمود.

تحریریه پایگاه اطلاع رسانی صنعت

تحریریه پایگاه اطلاع رسانی صنعت، کارِ گردآوری و ترجمه مقالات و همچنین تولید و انتشار اخبار مدیریتی را انجام می دهد. این فعالیت علاوه بر فعالیت گروه علمی پایگاه اطلاع رسانی صنعت می باشد که همگی زیر نظر سید حمیدرضا عظیمی است. همواره می توانید از طریق شماره تلفن 02122968244 با تحریریه Myindustry در ارتباط باشید.

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا