مهم نیست که کالا میفروشید یا ایدههای خارقالعاده، موفقیت به کیفیت محصول نهایی شما بستگی دارد. اینکه کسبوکار شما چیست اهمیت چندانی ندارد. برای موفق شدن، باید کیفیت کالای تولید شده را در درجه اول قرار دهید. در نهایت، رشد میزان فروش در تجارتی پایدار راحتتر است و در کسبوکاری که ساختار آن پایدار بوده به نسبت زیادی بیشتر است.
ادامه مطلب...
در دههٔ ۱۹۸۰ میلادی، فلسفه فکری بسیاری از مدیران شرکتها، به ویژ ه مدیران شرکتهای بزرگ، دستخوش تغییرات عمدهای گردید؛ به این معنا که علاوه برسودآوری، رقابت در سطح جهانی، افزایش رضایت مشتریان در سطح بین المللی، تاکید بر کنترل کیفیت محصولات و کاهش هزینهها نیز جزء اهداف اصلی و اولیه آنان قرار گرفت. امروزه قیمت و کیفیت از مهمترین مزیتهای رقابتی در صنایع به شمار میآیند. از این رو بررسی رابطه بین این دو مزیت رقابتی در سالهای اخیر به ویژه در صنایع پیشرو وکشورهای صنعتی بسیار مورد بحث بوده است. در عصر حاضر برای باقی ماندن در صحنه رقابت جهانی، باید محصولات متنوع با کیفیت بالا و قیمت مناسب، همراه با خدمات سریع متناسب با درخواست مشتری، در خدمت وی قرار گیرد و این امر باعث شده است که اتخاذ تصمیمات بهینه در درون سازمان، نتواند به تنهایی راه را برای موفقیت یک سازمان هموار سازد؛ بلکه علاوه بر پرداختن به مسائل درون سازمان و منابع اصلی، باید به مدیریت و نظارت بر منابع و ارکان مرتبط با خارج از سازمان نیز پرداخته شود. اینکه عدم کیفیت چه تاثیری بر قیمت محصولات و متعاقباً درآمد شرکت خواهد داشت و نیز برای رسیدن به کیفیت مطلوب باید چقدر هزینه کنیم، بحث هزینه یابی کیفیت (COQ) را جایگاهی ویژه بخشیده است. واژه هزینه یابی کیفیت در اواخر دهه۱۹۵۰ و اوایل ۱۹۶۰ میلادی در اروپای غربی به کار گرفته میشد.
کیفیت از دیرباز در تمامی ابعاد زندگی بشر دارای اهمیت بوده است. اما در فضای کسب و کار به دلیل شتاب فزاینده در توسعه فناوریهای نوین و سفارشی شدن تولید کالا و خدمات، سازمانها بیش از پیش به دنبال شناسایی و به کارگیری فنون کنترل کیفیت متناسب با تقاضاها و نیازهای مشتریان خود با یکدیگر در رقابت و مسابقه ای جان فرسا قرار گرفتند. نهضت کیفیت ابتدا از آمریکا شروع و سپس در کشورهایی نظیر ژاپن و پس از آن در کشورهای عضو اتحادیه اروپا به عنوان یک ساختار بنیادین نهادینه شد. در این راستا تئوریها و تکنیکهای مختلفی برای تحقق کیفیت در ادبیات مدیریت وارد شد، که به اختصار به آنها پرداخته ایم :
ادامه مطلب...کیفیت جامع، توصیفی از فرهنگ، نگرش و سازماندهی شرکتی است که هدف آن فراهم کردن محصولات و خدماتی است که احتیاجات مشتریان آن را برطرف می نماید. فرهنگ مستلزم کیفیت در تماميجنبههای عملیات شرکت به همراه انجام دادن درست کارها در ابتدای امر و حذف نواقص و زائدات از عملیات ميباشد.
بسیاری از شرکتها در اجرای مدیريت کیفیت جامع دچار مشکل هستند. بررسیهایی توسط بنگاههای مشاور نشان داده است که تنها 20 درصد تا 36 درصد شرکتهایی که مدیریت کیفیت را اجرا کردهاند به پیشرفتهای قابل توجهی یا حتی محسوسی در کیفیت ،تولید، رقابتی بودن یا بازده مالی دست پیدا کردهاند.
در نتیجه بسیاری از افراد نسبت به مدیریت کیفیت دیدی شکاکانه دارند. با این حال هنگامي که به شرکتهای موفق نگاهی مياندازیم، درصد بسیار بالاتری از اجرای موفق مدیریت کیفیت را ميیابیم.
ادامه مطلب...نشاسته نوعی فرآورده است که معمولا آن را از گیاهان سبز، دانهها یا ساقهها ...
ادامه مطلب...حضور برخی خودروها در بازار خودروی کشور آنقدر نهادینه و قدیمی شده است که خرید و فروش آنها امری بسیار عادی و روتین تصور میشو...
ادامه مطلب...کلیه حقوق این پورتال متعلق به پایگاه اطلاع رسانی صنعت است و استفاده از مطالب آن بدون اطلاع مدیران و هماهنگی با آنها ممنوع است