اعضای اوپک در 175 امین اجلاس این سازمان برای اولین بار از سال ٢۰۰٨ بر سر پایین آوردن تولید نفت خام به اتفاق نظر رسیدند، از این رو توافق الجزیره به تصویب رسید. اعضای اوپک بعد از ساعتها اختلاط و صحبت پشت درهای بسته به اتفاق نظر رسیدند که به نفع تمامی کشورهای عضو و غیر عضو این سازمان خاتمه یافت.
اعضای اوپک در اجلاس وین به توافق رسیدند که به مدت شش ماه از آغاز سال ٢۰١٧ میلادی روزانه یک میلیون و ٢۰۰ هزار بشکه از تولید خود کم کنند و در کل آن را به ٣٢ میلیون و ۵۰۰ هزار بشکه در روز برسانند. این اقدام به همراه کاهش قیمت نفت به علت افزایش سقف تولید عربستان انجام شد که ایران را به اقتدار پیش از تحریمهای ظالمانه در بازار جهانی نفت رساند. عضو هیات نمایندگان اتاق تهران نتیجه این اجلاس را نشان از دیپلماسی موفق انرژی ایران میداند و بیشتر شدن درآمدهای نفتی ایران به تبع این توافق را مثبت اعلام کرده است.
به نقل از اقتصاد آنلاین، رضا پدیدار در این خصوص می گوید: اکنون اقتصاد ما با درآمدهای بیشتری همراه است، اما وقت مناسبی برای یکسان سازی نرخ ارز مهیا نشده است. به این دلیل که بیشتر شدن درآمدهای نفتی نخستین قدم برای تحقق این برنامه است. اگر بتوانیم بنیانهای صادراتی خود را محکم سازیم زمان برای یکسان سازی نرخ ارز فراهم می گردد. پدیدار علاوه بر این افزود:«از این پس کشور ما میتواند در آینده اوپک تاثیرگذار باشد. ایران خواهد توانست در هدایت سیاستهای اوپک، تعیین دبیر کل اوپک و سیاست های فروش و بخش اعظمی از مصادیق پیرامون این موضوع نقشی غیر قابل انکار داشته باشد.»
تاثیر توافق و دیپلماسی انرژی بر اقتصاد ایران
در کل در این اجلاس که ایران و همه کشورهای عضو پیروز آن بودند، بر روی درآمدهای ایران تاثیر مستقیم و قابل توجهی خواهد داشت. برآورد شده است که حداقل افزایش مستقیم درآمد ایران ۱۰ میلیارد دلار باشد. در شرایطی که منابع مالی برای ما در شرایط حساس و بحرانی قرار دارد و با توجه به اینکه ایران به درآمد بیشتر برای جریان توسعه اقتصادی نیازمند است و همینطور وابستگی صنایع به درآمد نفت هم احساس میشود، بیشتر شدن درآمد نفت بعد از نشست وین به اقتصاد ما کمک بسیار زیادی میکند. نکته دوم این است که دیپلماسی انرژی ایران که بسیار هوشمندانه عمل کرد، میتواند روی سایر روابط توسعه اقتصادی کشورهای منطقه برای ما نتیجه بخش خواهد بود. زمانی که ما در شرایط پیش از برجام به سر میبردیم، صادرات یک میلیون بشکهای داشتیم که دریافت آنها هم، ما را با دشواریهای بسیاری مواجه کرده بود؛ بدین معنا که در زمان تحریمها فروش نفت ما در ازای کالا و غذا و دارو بود. در اصل ما در آن دوره حتی از فروش مستقیم یک میلیون بشکه ای نیز محروم بودیم. اکنون با پیروزی در اجلاس وین این رویکرد به ۵/۲ میلیون بشکه فروش نفت تغییر میکند و بیشتر خواهد شد که حتی نتیجه این نشست میتواند فروش و صادرات نفت ما را رشد ببخشد.