بیکاری فارغالتحصیلان دانشگاهی ۱۰ برابر دیپلمهها است که این موضوع یک هشدار جدی برای جوانان در انتخاب دقیق رشتههای دانشگاهی و یک زنگ خطر برای برنامه ریزان به منظور بررسی دلایل ناهماهنگی کامل بین برنامههای دانشگاه و نیازهای بازار کار است.
دانشگاه و بازار کار در اوج ناهماهنگی
به عبارت دیگر، دانشگاهها بدون توجه به نیازهای واقعی بازار کار اقدام به جذب و پذیرش دانشجو میکنند و هیچگونه سیستمی نیز وجود ندارد تا جوانان دیپلمه متقاضی ورود به دانشگاهها را از احتمال بیکار ماندن به دلیل انتخاب رشتههای نامناسب با نیازهای روز بازار کار آگاه نماید.
بر پایه این گزارش، نکته ساده در بیان یک واقعیتی که ارتباط مستقیمی با آینده جوانان جویای کار دارد این است که دانشگاه به پرکردن صندلیهای خالی خود فکر میکند و هر ساله هزاران دانشجو در دانشگاههای دولتی و غیردولتی پذیرفته میشوند در حالی که هیچ آینده روشن شغلی برای بسیاری از رشتهها وجود ندارد و یا دست کم اینکه به هیچ وجه نیازهای بازار کار متناسب با حجم چندین برابری پذیرش دانشجو نیست.
دغدغه خانوادهها؛ بیکاری فرزندان
موضوع مربوط به بیکار ماندن جوانان فارغ التحصیل دانشگاهی امروز از مهمترین دغدغههای خانوادهها محسوب میشود و این مسئله فکر پدران و مادران بسیاری را به خود مشغول کرده است و همه آنها به دنبال پاسخ به این سوال هستند که آیا برای فرزند آنها در زمان فارغ التحصیلی شغلی وجود خواهد داشت؟
متاسفانه در دهههای اخیر که با گسترش ورود جوانان به دانشگاهها و بالا رفتن سطح سواد افراد همراه بوده است هرگز به این سوال پاسخ داده نشد که چرا نرخ بیکاری فارغ التحصیلان دانشگاهی از بقیه گروهها بالاتر است و چرا این شکاف هر روز بیشتر میشود؟
دلایل کارفرمایان
کارفرمایان و بنگاهداران عدم مهارت و ناتوانی نیروی جوان در تصدی مشاغل تخصصی و نیازمند تجربه را از دلایل اصلی بیکار ماندن کارجویان فارغ التحصیل دانشگاهی میدانند و معتقدند که دانشگاهها بیشتر از آنکه به جوانان آموزش واقعی تصدی مشاغل مختلف را بیاموزند، نسبت به صدور مدارک فارغ التحصیلی همت میکنند و در این زمینه بین دانشگاههای دولتی و غیردولتی رقابت تنگاتنگی وجود دارد.
همچنین کارفرمایان عنوان میکنند که جوانان فراوانی به دلیل غیرمرتبط بودن رشتههای دانشگاهی با مشاغل مختلف بازار کار بیکار میمانند و آنها علاقهای به جذب اینگونه افراد ندارند. به عبارتی رشتههایی که امروز بیشتر به مباحث تئوریک میپردازند تا موضوعات مهارتی و تخصصی، بیکاران بیشتری را در خود جای دادهاند.
شکاف ۱۰ برابری بیکاری دانشگاهیها
عباس وطن پرور در گفتگو با مهر با اشاره به اینکه نگاه ناهمگون دانشگاه و بازار کار به نیروی کار باعث ایجاد چنین شکافی شده است که اعلام میشود نرخ بیکاری فارغ التحصیلان دانشگاهی ۱۰ برابر سایر گروهها است، گفت: با این حال طبق اصل ۴۳ قانون اساسی دولت مکلف به حمایت از انسان در حال رشد است.
نماینده سابق کارفرمایان در اجلاس جهانی کار، اظهار داشت: متاسفانه به دلیل نامتوازن بودن نوع آموزشهای دانشگاهی و نیازهای روز بازار کار و بنگاهها، جوانان هیچ هنری جز مهارت رانندگی ندارند و موسسات آموزشی نیز به یک بنگاه صدور مدرک تبدیل شدهاند.
هنر افراد در زمان فارغالتحصیلی؛ فقط مهارت رانندگی!
وطن پرور ادامه داد: در واقع باید گفت جوانی که با هزینههای فراوان نتیجه سالیان متمادی تلاش خانوادهها وارد دانشگاه میشود پس از فارغ التحصیی نه تنها تجربه واقعی ورود به بازار کار و تصدی مشاغل مختلف را ندارد بلکه آماده حضور در فعالیتهای اقتصادی و در نهایت زندگی نیز نیست.
وی خاطر نشان کرد: بررسی وضعیت کارجویانی که به بنگاههای کاریابی سر میزنند نشان میدهد که آنها هیچ هنری برای تصدی مشاغل مختلف ندارند در حالی که بنگاه به دنبال جذب نیروی کاردان و باتجربه برای واگذاری امور به وی است.
این فعال کارفرمایی در پاسخ به این سئوال که چرا کارفرمایان تمایل چندانی به جذب فارغ التحصیلان دانشگاهی ندارند؟ گفت: وقتی کارفرما میبیند که یک جوان دانشگاه رفته هیچ هنری برای عرضه ندارد و فقط یک مدرک تحصیلی در اختیار دارد که باعث افزایش سطح توقع وی نیز شده است، ترجیح میدهد به دنبال کسی باشد که کار را بتواند انجام دهد نه اینکه یک مدرک دانشگاهی با خود یدک بکشد.
سربازی یک فرصت یا زمانی برای استراحت؟
وطن پرور تصریح کرد: برخی کشورها مانند کره جنوبی برای دوران سربازی جوانان نیز برنامه شغلی ارائه میکنند به نحوی که افراد در طول دوران ادای دین خود به کشورشان، یک حرفه و مهارت انجام شغلی را نیز میآموزند و در زمان پایان یافتن سربازی میتوانند ادعا کنند در یک رشته دارای مهارت شدهاند.
وی این مطلب را هم افزود که این نگاه در کشور ما وجود ندارد و جوانان فارغ التحصیل دانشگاهی در دوران سربازی هیچگونه تخصص و مهارتی را برای استفاده در بازار کار آینده نمیآموزند و میتوان گفت بخش زیادی از دوران خدمت سربازی آنها اتلاف وقت است.
منبع: تابناک