برای پیش ثبت‌نام در وبینار رایگان جهش های طلایی کسب و کار در ایران1402 روی لینک زیر کلیک کنید

زمان برگزاری فروردین ماه می‌باشد : اطلاعات بیشتر : 02122968244 و 09039119939

فرصتثبت نام رایگان به تعداد محدود، در «جهش های طلایی کسب و کار در ایران1402»فرصت


زمان پروژه، محدودیت یا هدف؟

مدیریت پروژهمقالاتزمان پروژه، محدودیت یا هدف؟

دوره دیجیتال مارکتینگ

زمان پروژه، محدودیت یا هدف؟

برچسب ها: مدیریت پروژه

حتما شنیده­ اید که می­ گویند پروژه، مجموعه تلاشی است که در چهارچوب مثلث زمان، هزینه و کیفیت انجام می­ شود. اما آیا این سه مورد محدودیت هستند یا هدف؟

هدف پروژه، آن وضعیت نهایی است که مدیریت در پی رسیدن به آن است و می­ تواند به عنوان معیاری جهت نظارت بر پیشرفت پروژه بکار گرفته شود تا مشخص گردد تحت چه شرایطی پروژه بطور موفق­ آمیز به پایان می­ رسد. هدف باید مشخص و قابل اندازه­ گیری باشد. سه مورد زمان، هزینه و کیفیت می­ توانند به عنوان هدف پروژه در نظر گرفته شوند. اهمیت نسبی هر یک از موارد فوق به عنوان هدف، از پروژه­ای به پروژه دیگر متفاوت است. از طرف دیگر از دیدگاه برنامه­ ریزی، وجود یک محدودیت به این معناست که نقض هر یک از آنها باعث غیرقابل قبول شدن مسئله یا غیر قابل انجام شدن پروژه می­ شود.


از آنجایی که مدت زمان لازم برای انجام پروژه همواره یک دغدغه فکری برای مدیران مربوطه است، بطور مشخص، مورد زمان را بررسی می­ کنیم. آیا زمان تعیین شده برای پروژه، یک محدودیت است؟ یا اینکه هدف پروژه تکمیل کار در مدت معین می­ باشد. تا به حال با چند پروژه درگیر بوده­ اید که سر زمان به اتمام رسیده باشند؟ برعکس، چند پروژه را سراغ دارید که دیرتر از زمان تعیین شده اختتام یافته­ اند؟ آیا طولانی­ تر شدن مدت زمان پروژه به معنای این بوده که پروژه غیر قابل اجرا گردیده است؟ قاطعانه باید پاسخ داد: خیر! به واقع باید اذعان داشت تعیین زمان برای پروژه بیشتر به عنوان یک هدف ایفای نقش می­ کند. ممکن است به هدف تعیین شده دقیقا رسید یا اینکه نسبت به آن واریانسی داشت. تعیین تکلیف ذینفعان پروژه در وضعیت پروژه، بر اساس همین واریانس اندازه ­گیری می­ شود. در مواردی که پروژه با تاخیر مواجه است، بر اساس زمان تعیین شده می ­توان محاسبه کرد که هر یک از ذینفعان، تا چه اندازه در تاخیرات سهم دارد. پس می­ توان نتیجه گرفت که زمان پروژه بیشتر از یک محدودیت، از زاویه کمی بودن آن، یک هدف به شمار می­ رود؛ هدفی که ذینفعان مایلند با حداقل واریانس به آن دست یابند.

اما زمان پروزه از زاویه کیفی آن و به واسطه ماهیت زمان، نوعی محدودیت را نیز عنوان می­ کند. این محدودیت همان موقتی بودن پروژه است. پروژه به واسطه زمانی که برای آن در نظر می­ گیرند، کاملا به کارهای عملیاتی و فرآیندی متفاوت می­شود. این یک تلاشی است که تنها برای مدت محدودی انجام می­ پذیرد. موقت بودن پروژه، مدیریت آن را با اساسی­ ترین چالش­های مدیریت پروژه مواجه می­ سازد:

  • چگونه می ­توان مجموعه سازمان­ها، ارگانها، شرکتها و افرادی را که بطور دائم با یکدیگر ارتباط ندارند، برای مدت محدودی در راستای هدفی مشترک، هم راستا نمود و در انتها نیز دوستانه از یکدیگر جدا کرد؟
  • چگونه می­ توان با ایجاد انگیزه در بین پرسنل پروژه، باعث افزایش بهره­ وری ایشان شد، در حالی که حرکت سریع آنان در واقع حرکت به سوی بیکاری است؟!

در نظر داشته باشید که چالش­های اساسی فوق، به علت محدودیت زمان پروژه می­باشند. توجه به این جنبه زمان در پروژه، باعث می­گردد تا به ریشه بسیاری از مسائل سازمانی و انسانی پروژه پی برده، به دنبال راهکار برای آنها باشیم. در صورتی که توجه کمی به زمان پروژه و به عنوان محدودیت، مشکلات را در پشت پرده نگاه می ­دارد.

موقتی بودن پروژه، نیاز به افراد مسئول، قابل و متکی به خود را ایجاب می­کند. کسانی که با اعتماد به نفس می­دانندکه قابلیتهایشان چیست و مدام به دنبال چالش­های جدید هستند. موقتی بودن پروژه در بسیاری از اوقات، حکم به برون­سپاری کارها را می­ کند تا فرآیند جدا شدن راحت­ تر صورت پذیرد. برای چالش­ها راه­ حلهایی نیز موجود می­باشد، به شرط اینکه چالش­ها در ابتدا تشخیص داده شوند.

پس زمان پروژه، در بعد کمی خود، یک هدف است و در بعد کیفی آن، یک محدودیت.

این مطلب توسط آقای محمدرضا حسین زاده و با استفاده از منابع زیر تالیف شده است.

دانلود از کتابخانه دانلود این مطلب از کتابخانه پایگاه اطلاع رسانی صنعت

منابع مورد استفاده در این مطلب:

کتاب انگلیسی:

PMBOK

سایر منابع:

خبرنامه PM

Submit to Facebook Submit to Google Bookmarks Submit to Twitter Submit to LinkedIn این مطلب را در کلوب داغ کن

مطلب ویژه

همه چیز را درباره ارز دیجیتال تلگرام بدانید

تلگرام، پیام رسانی متفاوت برای ایرانی هاست، پیام رسانی که میلیون ها کاربر ایرانی دارد. مدتی است که مدیران تلگرام از برنامۀ آنها برای ورود به بلاک چین و ارزهای دیجیتال خبر داده اند. اتفاقی که می تواند برای ایرانی ها بسیار مهم باشد. اما دربارۀ ارز دیجیتال تلگرام که نامش را گرام گذاشته اند، بیشتر بدانید. اینجا کلیک کنید.

راهنمای خرید و فروش پژو ۴۰۵

حضور برخی خودروها در بازار خودروی کشور آن‌قدر نهادینه و قدیمی شده است که خرید و فروش آن‌ها امری بسیار عادی و روتین تصور می‌شو...

ادامه مطلب...
More:

کلیه حقوق این پورتال متعلق به پایگاه اطلاع رسانی صنعت است و استفاده از مطالب آن بدون اطلاع مدیران و هماهنگی با آنها ممنوع است

آپارات یوتیوب توییتر فیسبوک اینستاگرام