پاورپوینت مدیریتی

پاورپوینت تئوری مدیریت در دوره کلاسیک

عنوان کامل : پاورپوینت تئوری مدیریت در دوره کلاسیک

تعداد اسلایدها: ۳۹ اسلاید

فهرست مطالب این پاورپوینت: مفاهیم – مراحل توسعه مدیریت – دیدگاه‌های قبل از کلاسیک – تئوری کلاسیک مدیریت – اصول بنیادی – مهمترین نظریات مدیریتی در دوره ی کلاسیک – تئوری بروکراسی وبر – تعریف بروکراسی – ویژگی های مدل ایده‌آل بروکراسی وبر – سه نوع پایگاه قدرت – کاربرد در سازمان های امروزی – مزایا – معایب – تئوری اداری فایول – تقسیم بندی وظایف در سازمان – عناصر تئوری اداری فایول – اصول تئوری اداری فایول – کاربرد در سازمان های امروزی – تفاوت نظریه فایول با بروکراسی وبر – تئوری مدیریت – علمی تیلور – معرفی و دیدگاه تیلور – ویژگی های مدیریت علمی – کاربرد در سازمان های امروزی – مزایا – معایب – تفاوت تئوری تیلور با دو تئوری قبل – انتقادهای کلی بر نظریه مدیریت کلاسیک  – نتیجه گیری – منابع

نمونه ای از اسلایدهای پاورپوینت:

پاورپوینت تئوری مدیریت در دوره کلاسیک

پاورپوینت تئوری مدیریت در دوره کلاسیک
پاورپوینت تئوری مدیریت در دوره کلاسیک

این پاورپوینت توسط گروه علمی پایگاه اطلاع رسانی صنعت، مورد تایید قرار گرفته است.

پاورپوینت تئوری مدیریت در دوره کلاسیک

کاربرد این پاورپوینت : پاورپوینت تئوری مدیریت در دوره کلاسیک تمام مباحث مربوط به تئوری های و نظریه های مدیریت در آن دوره را بررسی کرده و مفاهیم مرتبط را تعریف می نماید. این پاورپوینت همچنین به بررسی تمامی مکتب های دوره کلاسیک می پردازد. تمامی دانشجویان رشته های مدیریت و همچنین متقاضیان شرکت در کنکور مدیریت می توانند از این مباحث استفاده کنند.

تایید صحت اطلاعات

در اسلاید شماره ۳۵ از پاورپوینت تئوری مدیریت در دوره کلاسیک این گونه آمده است :

مدیریت علمی برتجزیه وتحلیل فیزیکی کارتکیه دارد درحالیکه دونظریه دیگر بر ساختار و فرآیند سازمان تاکید دارند.
نظریه بوروکراسی در مقام مقایسه با دو نظریه دیگر مکتب کلاسیک مبتنی بر دیدگاه کلان بوده و در سطح جامعه مطرح است و به این لحاظ آثار سیاسی و اجتماعی این مدل عمدتا مورد بحث و بررسی نظریه پردازان آن قرار گرفته است.
تیلور عمدتا در سطح عملیاتی و از پایین سلسله مراتب  به بالا حرکت کرد در حالیکه فایول در سطح سرپرستی اجرایی متمرکز شد و از بالا به سمت پایین سازمان کار کرد.
نظریه مدیریت علمی رابطه انسان با ماشین رامورد بحث قرار می دهد و هدفش بهبود روش های اجرایی شغل از طریق استاندارد کردن عملیات تکراری است، در حالی که نظریه های اداری و بوروکراسی بر ساختار سازمان  و روابط  فرد با سازمان  و فرد با مدیریت تأکید دارند.

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا